lidske tlo 1 20240307 1447666336Téma Lidské tělo je u nulťáčků jedno z nejoblíbenějších. V prvním týdnu jsme se seznámili s částmi lidského těla. Naučili jsme se k tělu básničku, pohybovou písničku, viděli jsme pořad Byl jednou jeden život. Víme, jak člověk vzniká, vyvíjí se, roste, učí se... Prozkoumali jsme všechny knihy o lidském těle, postavy jsme kreslili i obkreslovali, stavěli i měřili a vážili. Také jsme z učebny přírodopisu donesli našeho kostlivce Alberta a také maketu srdce a mozku. Děti vše prozkoumaly ze všech stran a úhlů, v knihách hledaly souvislosti, vyráběly kostlivce a plíce. Zjistili jsme o našich orgánech mnoho, např. jak funguje mozek, srdce, plíce, žaludek.... Měřili jsme kosti i sebe, vážili jsme se, posilovali jsme svaly včetně posilovací oromotoriky jazyka a pracovali jsme v centrech aktivit.
Plíce jsou děsně zajímavé. Nejdřív jsme si o nich povídali, hledali jsme obrázky a informace, dokonce jsme zvládli probrat i fotosyntézu a transplantaci 🫣 (jsou to velcí zvědavci a potřebují všechno vědět i sdělit) 🤷😍. Připravili jsme dechové soutěže a hry. Nakonec jsme si jedny speciální plíce vyrobili a považujeme se za plicní profesionály.
Viry, bakterie, nemoci a zdraví je další naše velké téma. Vyráběli jsme a modelovali, pracovali jsme v centrech aktivit, dělali jsme pokus a také si každý z nás pomocí foukání do barvy vytvořil vlastního bacila, kterému vymyslel jméno, vlastnosti a prezentoval ho spolužákům. Máme tedy ve třídě vedle bacila Omyla také Láskovače nebo Mořáka. Nakazit se zamilovaností a jet k moři by nám tedy rozhodně nevadilo.