Vytisknout

Odpovědi na otázky rodičů a žáků ZŠ Janského

 

  1. Kde najdu informace o koronaviru? Informace s prokliky na všechny relevantní zdroje najdete např. na webu MŠMT.

Hygienici přistoupili ke zřízení speciálních informačně – poradenských linek kvůli vysokému zájmu obyvatel hlavního města o téma. Linky 773 782 856 a 773 782 850 zřídila pražská hygienická stanice zejména pro Pražany, kteří se vracejí z Itálie, a v provozu budou do odvolání denně od 09:00 do 20:00. Jen v sobotu odborníci přijali a zkonzultovali kolem 500 hovorů a zhruba 80 procent volajících byli ti, kteří se vracejí z lyžařských oblastí Itálie, uvedl mluvčí. Z dosavadních telefonátů podle něj ale vyplynulo, že volající pobývali v Itálii mimo oblast výskytu onemocnění. Mluvčí v této souvislosti uvedl, že italská lyžařská střediska nejsou v ohnisku nákazy. „Ohniska nákazy jsou uzavřena, tudíž je nikdo z Čechů nemohl navštívit. Proto se doporučuje sledovat svůj zdravotní stav a teprve v případě změny zdravotního stavu informovat telefonicky svého praktického lékaře či hygienickou stanici,“ doplnil mluvčí.

Pražská hygienická stanice současně uvádí, že děti, které byly o jarních prázdninách v italských lyžařských centrech, nejsou ohroženy rizikem koronaviru a není třeba je omezovat v docházce do kolektivu. „V případě zdravotních potíží se rodiče dětí obrátí na registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost,“ dodali hygienici.

  1. Jaká opatření přijala škola?

Škola ještě zvýšila standard úklidu, nakoupila dezinfekci a v dispenzorech jsou antibakteriální mýdla. 

  1. Jak to bude s výjezdy do zahraničí?

V nejbližší době neplánujeme žádný výjezd do zahraničí organizovaný školou. Výjezdy naplánované na květen a červen budeme řešit podle vývoje situace.

  1. Co dělají učitelé proti šíření viru?

Postupují stejně jako vždy –  vedou děti k dodržování hygienických zásad – zejména mytí rukou, smrkání a kašlání do papírových kapesníků, nejíst a nepít od kamarádů. Při potížích dítěte ve škole (horečka, velký kašel, či silná rýma), které by mohly být infekční, postupují stejně jako u kterékoli jiné infekční choroby – učitelé dítě citlivě izolují a informují rodiče, aby si dítě mohli vyzvednout. Při odjezdu na hory, ŠvP apod. – učitelé postupují v souladu s předpisy – kontrolují, že rodiče podepsali prohlášení o bezinfekčnosti. Učitelé nemohou nést zodpovědnost za posouzení, zda dítě přišlo či nepřišlo do styku s infekční chorobou, posouzení je čistě na straně rodičů.

  1. Co mohou udělat rodiče?

Postupovat dle předpisů, jako u jiných chorob – pokud může jejich dítě ohrozit jiné děti infekcí, neposílají je do školy, na Švp. Vybaví dítě papírovými kapesníky, doma je znovu poučí o dodržování osobní hygieny.

Mgr. Jan Havlíček

ředitel ZŠ Janského

Podělte se o informace s ostatními