doodles 1 20190304 1965461757Krásný hudební a zároveň poučný zážitek mají za sebou žáci druhého stupně základní školy Janského. Ve čtvrtek 28.února ji navštívil sbor Doodles, jediný mužský gay sbor v republice a spolu s učiteli a panem Kohoutkem z nadace Jules a Jim, která se zabývá preventivními programy pro školy, si připravili koncert s besedou zaměřenou proti homofóbii. Doodles Modlitba pro Martu a Doodles Sanitka

Homofóbie na školách je velké téma. Často se vyskytují nevhodné vtipy, slovní útoky nebo dokonce šikana a fyzické napadání homosexuálů. Vznikají tak problémy, které bohužel mohou vést i k sebevraždám. Tomu všemu lze předcházet vhodnou osvětou. Děti a často i jejich rodiče mají na toto téma velmi málo informací a zkreslený náhled, kterému bohužel napomáhají i média. Mnoho žáků také přiznává, že s rodiči doma na téma homosexualita vůbec nemluví.

 

Troufám si říci, že po zážitku z posledního únorového odpoledne na škole Janského si naprostá většina dětí odnesla nejen krásné dojmy z úžasného koncertu, ale i úplně nový pohled na gaye. Zjistily, že to nejsou ony karikatury z nejapných vtipů, ale sympatičtí, kultivovaní a vzdělaní pánové se smyslem pro humor a zároveň velkou odvahou postavit se před tak náročné publikum, jakým jen dospívající děti mohou být. Také vynikající zpěváci, při jejich podání Modlitby pro Martu nebo úvodní písně ze seriálu Sanitka až mrazilo. Mezi bloky písní jsme vyslechli příběh o náročném coming outu jednoho ze členů sboru, dále interview s registrovaným párem a nakonec se dostalo i na anonymní dotazy. Myslím, že jak pro naše žáky, tak pro sbor Doodles, který na školní půdě vystupoval vůbec poprvé, to byl vzájemně velmi obohacující zážitek, který v nás všech bude doznívat ještě hodně, hodně dlouho. Věřím, že toto „duhové odpoledne“ pomohlo nejen případným gayům v řadách žáků, ale i všem ostatním k větší toleranci a bourání zažitých stereotypů.

Mgr. Alena Buljatová, učitelka II. stupně ZŠ Janského