Vytisknout

skautska posta 1 20181030 1181177436V rámci projektu Osudové osmičky navštívily 5. třídy Poštovní muzeum v Praze, kde probíhala interaktivní výstava Skautská pošta. Zde se žáci dozvěděli, že také skauti pomáhali při vytváření nové republiky tím, že zřídili na měsíc poštu, ze které kurýři z řad skautů na kolech rozváželi důležité dopisy a letáky do všech míst v Praze a přes železnici i po celém nově vzniklém Československu. Skautky pak působily jako úřednice, které přepisovaly texty na psacích strojích, nebo jako šičky, které šily kokardy jako znak příslušníků policie.

Žáci na panelech vyhledávali správné odpovědi na otázky v pracovních listech, ale také si mohli vyzkoušet Morseovu abecedu, zahrát Kimovku, vyfotit se v skautských krojích. Seznámili se též s často pohnutými osudy skautů, kteří trpěli během okupace, nebo byli perzekuováni komunistickým režimem.
Poté jsme prošli trasu, kterou kurýři několikrát denně objížděli. Cesta začala u Obecního domu, kde původně sídlil Národní výbor, pokračovala k Harrachovskému paláci, kam byl Výbor přestěhován, přes Hlavní nádraží a Hlavní poštu k sídlu skautů. Všichni žáci pak obdrželi odznak skautského kurýra.
Všechny tyto poznatky děti zpracovaly do plakátů a prezentací, se kterými v pátek, kdy náš projekt vyvrcholil, seznamovaly žáky z ostatních tříd.

 

Učitelky a žáci 5. tříd

Podělte se o informace s ostatními