hvzda 1 20180428 1290441784Dnešní hra po Praze vyšla na jeden z prvních dnů (14.4.), kdy začínají po dlouhé zimě rašit listy na stromech. Obora Hvězda nás přivítala koberci sasanek hajních, orsejů jarních a vůní česneku podivného. V této oáze klidu a jarní svěžesti bychom zůstali klidně celý den. Beze spěchu jsme se pustili do plnění úkolů. Zjistit, která zvířata v oboře žijí, nebylo těžké. Při procházce pod stromy se nám představil pilný strakapoud.

Přímo před očima nám brhlík předvedl svůj běh do koruny stromu. Sojka nás svým řevem asi chtěla zahnat. Tak jsme se pustili do dalších úkolů. Našli jsme rybník a potom pátrali po zdroji vody. Zjistili jsme, že z obory Hvězda byl kolem roku 1930 budován vodovod dokonce pro Pražský hrad. Mimo program jsme cestou potkali zvláštní strom, který svými kořeny nad zemí tvořil zajímavý úkryt a lákal hlavně nejmenší návštěvníky k nekonečným hrám, prolézání a schovávání. Letohrádek Hvězda jsme si nechali až nakonec putování a zopakovali jsme si něco z historie obory Hvězda a nedaleké Bílé Hory. 

 

Obora je dnes vlastně pozůstatkem přirozeného lesa orámovaným kilometry zdí, proto byla tentokrát pro nás vycházka za poznáním historie velmi příjemná a byli jsme rádi, že vydlážděné ulice, auta a ruch velkoměsta zůstaly někde hodně daleko.

 

Martina a Amálka Pelákovy