pedskolaci 1 20170228 1662090440Již půl roku funguje na Základní škole Janského přípravná třída předškolních dětí. Přípravná třída nabízí každodenní výuku v délce 4 vyučovacích hodin (8:00 – 11:45).

Předškolní třída je třída s malým počtem dětí, kterým pomáháme připravit se na bezproblémový vstup do základní školy. Při práci s dětmi je kladen důraz na konkrétní potřeby jednotlivců. Jedním z cílů je předcházení neúspěšných začátků školní docházky tím, že pomocí specifických metod rozvíjíme a napravujeme potřebné dovednosti dětí. Nezbytnou součástí je spolupráce s  logopedem, speciálním pedagogem, či pedagogicko –psychologickou poradnou.

Děti během jednotlivých aktivit procvičují svou paměť, posilují pozornost, vzájemně si pomáhají a učí se spolupracovat a respektovat druhé. Součástí každodenních činností je trénink hrubé i jemné motoriky, matematické hrátky, zpívání, výtvarné, dramatické a odpočinkové činnosti.  Procvičujeme řečové schopnosti, návyky sebeobsluhy a hygieny, časoprostorovou orientaci atd. Důraz je kladen na prožitkové vyučování.

Při jednotlivých činnostech nám pomáhá také interaktivní tabule, kterou mají děti moc rády. Přináší nám spoustu nových informací a zábavy.

Děti také navštěvují velkou tělocvičnu, ve které trénují obratnost, zručnost a učí se základní manipulaci se cvičebními pomůckami.

Dále se předškoláci účastní mimoškolních aktivit – společně s ostatními dětmi chodíme na místní bruslařský stadion. Každou návštěvu si dětí užívají naplno, všichni se velmi snaží a jsou moc šikovní. Každý den se děti setkávají s dětmi, které navštěvují základní školu. Dozvídají se mnoho informací o tom, jak škola funguje. Aktivně spolupracují s žáky prvních tříd v rámci projektových dnů či školních výletů.

Eva Divíšková