Aktuality

Všeobecné informace k zápisu

Kdy se koná zápis?

Na doporučení MŠMT bude letos opět probíhat elektronická forma zápisu do přípravné třídy a 1. ročníku ZŠ Janského.

Zápisovými dny jsou 6. a 16. duben.

Plánujeme otevřít dvě 1. třídy s počtem cca 23 žáků ve třídě, aby mohly být naplněny cíle programu Step By Step – Začít spolu.

Kritéria pro přijetí

 

Jakou máme šanci na přijetí, pokud nemáme trvalé bydliště ve spádové oblasti školy?

 

Přijetí se řídí kritérii, která jsou zveřejněna na webové stránce školy zde. V minulých letech bylo možné přijmout děti ze spádové oblasti, většinou také děti s trvalým bydlištěm v obvodu Prahy 13. Při stejném počtu uchazečů v daném kritériu (v praxi právě bydliště v Praze 13) bylo použito losování.

Kde zjistím, jestli bydlíme ve spádové oblasti Vaší školy?

Doporučujeme přehled školských obvodů zde.

Budeme žádat o odklad nástupu k povinné školní docházce, co pro to musíme udělat?

Při online zápisu zvolíte možnost odkladu. Nebo případně vyplníte žádost o odklad uvedenou na našem webu. K žádosti je třeba doložit doporučení odborného lékaře nebo klinického psychologa a doporučení poradenského zařízení (pedagogicko-psychologická poradna). Žádost o odklad lze podat na kterékoli škole bez ohledu na to, do které školy dítě spadá nebo kterou rodiče vybrali. Jde jen o administrativní záležitost. Odklad neznamená, že dítě musí nastoupit do té školy, kde mu byl odklad povolen. V dalším roce absolvuje nový zápis na škole, kterou rodiče vyberou. Obě zmiňovaná doporučení je dobré přiložit k žádosti, pokud některé z nich nemáte, podejte aspoň žádost. Vyřízení se pozdrží do doby dodání obou doporučení.

Musíme žádat o odklad nástupu k povinné školní docházce ve spádové škole?

 

Nemusíte, o odklad můžete požádat na jakékoli jiné základní škole. Viz předchozí odpověď.

Používáte ve škole Hejného metodu v matematice?

Matematiku učíme klasickou formou, která je doplňována prvky Hejného metody.

Učí se žáci ve Vaší škole písmo Comenia script?

Vyučujeme klasické vázané psací písmo.

Jakou metodu čtení používá Vaše škola?

 

Upřednostňujeme analyticko – syntetickou metodu s prvky splývavého čtení (SFUMATO).

 

Od které třídy mají žáci cizí jazyk?

Výuka cizích jazyků začíná v 1. třídě angličtinou.

Vyučuje se ještě další cizí jazyk?

Ano, a nejen to. Od 6. třídy si mohou žáci zvolit, jestli budou navštěvovat sportovní nebo jazykově přírodovědné třídy. Z dalších cizích jazyků  žáci volí mezi němčinou a ruštinou.

Jak jsou žáci hodnoceni?

Převažuje klasifikace známkou, která je doplněna slovním hodnocením. Žáci jsou vedeni k sebehodnocení. Formativní hodnocení, tedy takové, aby žák věděl, jak na tom je a dostal včasnou pomoc a radu, jak své učení zdokonalit, je naším cílem.

Mají žáci plavecký výcvik?

Ano, ve dvou po sobě jdoucích ročnících (3. a 4.) mají žáci povinný plavecký výcvik. Výcvik probíhá v bazénu Gymnázia Heyrovského v Nových Butovicích.

Mohou školní družinu navštěvovat žáci z celého 1. stupně?

Provoz je ráno od 6:30 hod. Odpoledne do 17:00 hodin. Školní družina je přednostně určena pro žáky 0., 1., 2., 3. a také 4. tříd.

Pořádá škola výjezdy do škol v přírodě a další výjezdy, třeba i do zahraničí?

Školy v přírodě se konají pravidelně (v případě prezenční výuky). Nejčastěji jde o školy v přírodě na 1. stupni, ale ŠvP se účastní i žáci 2. stupně. Na 2. stupni probíhá každoročně adaptační kurz 6. tříd a také lyžařský výcvikový kurz napříč ročníky 2. stupně.

Pravidelně se koná i jazykový kurz ve Velké Británii nebo zájezd do Německa.

Jakou nabízí škola mimoškolní činnost?

Škola pořádá mnoho zájmových kroužků, například sportovní, rukodělné, výtvarné, hudební a jazykové. Zájmovou činnost na naší škole vedou naši pedagogové a vychovatelky školní družiny, ale spolupracujeme také se sportovními oddíly SK Aktis a SK Velká Ohrada a dalšími organizacemi zajišťujícími volnočasové aktivity. Celkem míváme v nabídce cca 30 odpoledních kroužků. Nabízíme také doučovací služby pro žáky.